top of page

La gestió de la por durant la crisi del Coronavirus, i en altres ocasions

Updated: Mar 8, 2022

Tot i que les fases vagin passant, ens trobem davant d'una situació d'incertesa, causada per una crisi inèdita a la nostra societat. Després de setmanes de confinament, algunes persones teletreballant, d'altres treballant de forma presencial perquè el seu lloc de treball així ho requereix, persones que han vist perillar el seu negoci, amb nens a casa, o en soledat, d'altres que han viscut el Covid molt d'aprop: les situacions són molt diverses.


I ara pot ser que ens fem moltes preguntes, entre elles: Quan tornarem a la normalitat? I si emmalalteixo? I si algú de la meva família mor per Covid i no em deixen estar allà? Com pot ser que la gent sigui tant irresponsable? Tornaran a confinar-nos?

En definitiva... Vull que aquest malson acabi ja!


I és que dins de tota aquesta situació és totalment lícit sentir una sèrie d'emocions que sovint classifiquem com a "negatives" perquè no ens agrada sentir-les, tot i que són normals i necessàries.


Avui ens centrem sobretot en la por, que ens dona una sensació d'inseguretat i ens pot causar ansietat.


La por és fonamental per a la supervivència de qualsevol ésser viu; tenir por fa que prenem mesures i actuem per a poder afrontar perills. Per exemple, a la situació actual, aquesta emoció ens ajuda a actuar amb precaució i responsabilitat: l'ús de la mascareta, no sortir de casa si tenim simptomatologia, rentar-nos les mans, mantenir distància, etc.


Però, què passa si sentim un excès de por? Si la por ens inunda, l'ansietat ens pot bloquejar i fer que adoptem conductes que no són ecològiques amb nosaltres mateixos; per exemple, la por pot fer que no volguem sortir de casa, o no relacionar-nos amb els demés, evitant situacions i provocant-nos una falsa sensació de seguretat (tot i que en realitat, li estem donant més poder). Què podem fer si ens trobem en aquesta situació?




"Atén els teus pensaments, escolta el que sents. La por és necessària i pot ser la nostra aliada si aconseguim que no ens inundi"

10 consells bàsics per a gestionar la por:


  1. Deixa el que estàs fent i centra't en tu uns minuts.

  2. Escolta el que et dius a tu mateix/a: amb tota probabilitat t'estàs dient pensaments limitants, que alimenten aquesta por.

  3. Reconeix com et sents, és a dir, relaciona aquests pensaments amb les emocions que et generen: pot ser que et sentis enfadat/da, trist/a... i moltes més!

  4. No intentis desfer-te d'aquests sentiments, són normals. Respecta com et sents.

  5. Canvia els pensaments tipus "sóc incapaç d'anar a un sopar familiar, mai ho aconseguiré, això em supera" per pensaments com "ara no em sento segur/a d'anar a aquest sopar familiar, però estic treballant per a poder-ho fer".

  6. Fes exercici físic de forma regular, així com relaxacions. Contacta amb el teu cos. És important per a gestionar l'estrès.

  7. Mantingues el contacte amb els teus éssers estimats i explica'ls com et sents. Parlar d'això t'ajudarà. No estàs sol/a, pots demanar ajuda als teus familiars, amics o a un/a professional.

  8. Fes front progressivament a aquestes situacions que et preocupen: així aniràs desmuntant aquests pensaments intrussius.

  9. A mesura que vagis superant aquests petits reptes, et sentiràs més fort/a, la teva autoestima creixerà.

  10. La forma com gestionis la situació i les teves emociones, farà que la visquis d'una manera o d'una altra: és possible extreure vivències positives de tot això.


Emma Pascual Herrera

Psicòloga col. 21595

www.emmapascual.com


Publicat en castellà: 1 juliol 2020

Traduït al català: 7 març 2022

bottom of page